Okiem eksperta

Ζasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej

Maj 15, 2017

Leczenie dny moczanowej trwa całe życie. Jego skuteczność zależy od realizacji wielu zaleceń, takich jak tryb życia, odpowiedni dieta oraz leki. Należy pamiętać jak ważne są zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej takie jak:

1· unikanie nadmiernego wysiłku fizycznego
2· przechłodzenia organizmu
3· gwałtownego odchudzania się
4· alkoholu
5· stresów psychicznych

Ograniczenie w diecie związków purynowych

Dieta powinna być uboga w związki purynowe (np. wątroba, nerki i inne). Należy regularnie przyjmować posiłki (4-5 x dziennie). Ostatni posiłek należy spożyć 3-4 godziny przed snem ( w nocy zwiększa się bowiem ilość zatrzymanego w organizmie kwasu moczowego).
Dieta chorego powinna być dobrze zbilansowana, tzn. dostarczać odpowiednich ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, składników mineralnych, zwłaszcza żelaza, a jednocześnie była pozbawiona produktów bogatych w związki purynowe. Podaż białka powinna kształtować się w ilości 15-30% energii, tłuszczu 30% przy otyłości, 35% przy prawidłowej masie ciała, węglowodanów 50-55%.
Dieta u pacjentów z dną moczanową wraz z farmakoterapią jest pomocna w zapobieganiu nawrotom i łagodzeniu objawów. Dieta powinna obejmować produkty o małej zawartości puryn, które zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi.

Produkty można podzielić na trzy grupy:

Produkty, z których powstają małe ilości kwasu moczowego: ( mniej niż 50 mg )

warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula), owoce (np. jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze, banany), przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony, mleko i przetwory mleczne, jaja oraz orzechy,

Produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego: (od 50 do 100 mg )

wędliny, kiełbasy, parówki, warzywa strączkowe (np. groszek zielony, ciecierzyca, soja, fasola), mięsa (np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna), dorsz, sandacz, mintaj, szpinak, grzyby, czekolada, kukurydza,

Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego: ( powyżej 100mg )

podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki), ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona), owoce morza, galarety mięsne, mocne wywary z mięs, konserwy, ikra.
Produkty, z których powstają duże ilości kwasu moczowego powinny być bezwzględnie wykluczone z diety; produkty, z których powstają średnie ilości kwasu moczowego, należy stosować w bardzo ograniczonych ilościach i tylko od czasu do czasu. Natomiast produkty z pierwszej grupy są zalecane do stosowania bez ograniczeń.
Dieta pacjenta z dną powinna zawierać dużo płynów, nawet do 3 l dziennie. Osoby z nadwagą powinny stopniowo ograniczyć nadmierną masę ciała. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, z ograniczeniem tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Powinno się stosować niewielki dodatek tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy olej lniany. Alkohol powinien zostać wyeliminowany.
W związku z powyższym nasiona roślin strączkowych nie są zalecane dla osób z dną moczanową. Niewskazane jest również spożywanie szpinaku. Zaleca się stosowanie pieczywa mieszanego z przewagą razowego. Pieczywo razowe i produkty zbożowe pełnoziarniste zawierają większe ilości witamin z grupy B, magnezu, żelaza i błonnika pokarmowego, a więc są dużo bardziej korzystne dla naszego zdrowia. Błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Z produktów zbożowych zaleca się ponadto bogate w składniki mineralne oraz błonnik kasze, m.in. jaglaną, jęczmienną czy gryczaną, a także ryż i makaron.

 

Karolina Kozak

Zainteresują Cię

Bez Komentarzy

Skomentuj

FreshMail.pl