Szczypta wiedzy

Wszestronny imbir. Doceń jego niezwykłe właściwości

Październik 7, 2016

Ta niezwykła roślina to rodzaj byliny pochodzącej z  rodziny imbirowatych, która obejmuje ponad 140 gatunków. Imbir pochodzi z subkontynentu indyjskiego. Jego naturalny zasięg obejmuje obszary od Indii, przez Chiny aż do wschodniej Gwinei. Jako roślina osiąga wysokość nawet  1 metra, zaś jego jadalna część, żółtawo-złotawy korzeń, przyjmuje długość 50 cm. Kłącza imbiru rosnąc, tworzą wyrostki rosnące  w różnych kierunkach i przyjmują rozmaite kształty.

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych gatunków tej rośliny jest imbir lekarski. Przywieziony z terenów Azji ponad 3000 lat temu jako roślina przyprawowa znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i sztuce kulinarnej, głównie w kuchni azjatyckiej. Sprawdź co dokładnie kryje się pod pojęciem wszechstronny imbir i doceń jego niezwykłe właściwości.

Cenne właściwości imbiru:

Niska kaloryczność imbiru oraz bogactwo związków odżywczych i substancji o cennych właściwościach czynią tę roślinę bardzo użyteczną.

Wartość odżywcza w 100 g korzenia:

  • wartość kaloryczna – 80 kcal
  • białko – 1,8 g
  • tłuszcz – 0,8 g
  • węglowodany – 18 g

błonnik – 2,4 g

cukry – 1,7 g

  • cholesterol – 0 mg
  • sód – 13 mg
  • potas – 415 mg
  • wapń –  16 mg
  • żelazo –  0,6  mg
  • magnez – 43 mg
  • witamina C – 5 mg
  • witamina B6 – 0,2 mg

Gdzie i dlaczego warto stosować imbir?

Imbir w kuchni:

Ta jedna z najwszechstronniejszych przypraw. Potrafi nadawać silnie pikantny smak i orzeźwiająco-słodkawy aromat rozmaitym potrawom i napojom. Zawdzięcza to zawartości dużej ilości olejków eterycznych, głównie gingerolu, zingeronu i citralu.

Mielony, suszony imbir (powstały ze starszych dojrzałych kłączy), jest doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa, wypieków, deserów, kawy, a także różnorodnych napojów mlecznych i owocowych. Idealnie komponuje się ze smakiem jabłek, neutralizując ich chłodzące działanie.

Surowy dojrzały imbir wspaniale podkreśla smak tłustych dań mięsnych (wieprzowiny, kaczki), a także owoców morza. Świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi (ziele angielskie, liść laurowy, goździki, gałka muszkatołowa). Nie poleca się go łączyć z ziołami, ponieważ te kłócą się z jego aromatem.

Młode, niedojrzałe kłącza można kandyzować lub  konserwować w syropie cukrowym. Tak przygotowane świetnie sprawdzają się jak dodatek do potraw w kuchni azjatyckiej.

 Wszechstronny imbir i jego niezwykłe właściwości zdrowotne:
  • Afrodyzjak – wspaniale rozgrzewa cały organizm, polepszając ukrwienie organów płciowych. Zwiększa libido i pobudza układ rozrodczy, podnosi poziom testosteronu.
  • Bolesne miesiączki – łagodzi bóle menstruacyjne, jak również niweluje objawy PMS.
  • Cholesterol – obniża stężenie cholesterolu.
  • Drogi oddechowe – rozrzedza wydzielinę powstającą przy infekcjach w klatce piersiowej i ułatwia jej odkasływanie. Uwalnia drogi oddechowe przy katarze i zapaleniu zatok.
  • Grypa – uśmierza ból gardła, łagodzi kaszel, wspaniale rozgrzewa co wspomaga usuwanie toksyn.
  • Infekcje – wspomaga leczenie infekcji układu pokarmowego. W Chinach stosowany jest do leczenia bakteryjnej czerwonki.
  • Jama ustna – dzięki właściwościom odkażającym i odświeżającym pozostawia ładny zapach w ustach.
  • Krew – polepsza krążenie krwi i obniża jej ciśnienie. Rozrzedza krew.
  • Łagodzi mdłości – wzmaga apetyt, jest składnikiem leków stosowanych w chorobie lokomocyjnej, przynosi ulgę ciężarnym.
  • Migreny – regularnie stosowany zmniejsza częstotliwość ataków  bólów głowy.
  • Obrzęki – zawarte  w nim olejki eteryczne działają moczopędnie, co ma znaczenie w walce z obrzękami.
  • Przeziębienia – właściwości antyseptyczne lotnych olejków aktywują system odpornościowy organizmu. Wchodzi w skład maści rozgrzewających.
  • Reumatyzm – dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych przynosi ulgę chorym stawom w chorobach reumatycznych.
  • Starzenie się –  ma działanie przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia organizmu.
  • Układ nerwowy – poprzez wpływ na lepsze ukrwienie mózgu, zwiększa wydajność jego pracy.
  • Trawienie – substancje zawarte w imbirze pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, działają rozkurczowo i wpływają na produkcję żółci. Zwalcza kolkę.
  • Wzdęcia olejki eteryczne w nim zawarte pomagają w walce z wzdęciami.
  • Zakrzepy – jego wpływ na zmniejszenie agregacji płytek krwi, znacząco obniża ryzyko powstawania zakrzepów.
Imbir dla urody:

Nuta imbirowa jest częstym składnikiem kosmetyków zapachowych, zwłaszcza bazą męskich perfum. Ponadto często dodaje się go jako składnik balsamów wyszczuplających i antycellulitowych, gdyż doskonale pobudza krążenie i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Jak wybierać i przechowywać imbir?

Wybierając imbir, warto zwrócić uwagę na jego ciężar i wygląd skórki. Warto sięgać po ciężkie, gładkie kłącza, unikając tych bardziej suchych i pomarszczonych. Należy przechowywać go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce owinięty papierowym ręcznikiem i włożony do plastikowej torby. Dzięki temu zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni.

Jolanta Janowska-Kordas

 

Zainteresują Cię

2 komentarze

  • Odpowiedz Kaśka Październik 9, 2016 at 8:58 pm

    Jestem przeziębiona. Jutro idę kupić imbir.

    • Odpowiedz Redakcja Październik 12, 2016 at 2:39 pm

      Gorąco polecamy! Na pewno pomoże i sprawi, że odczuje Pani znaczną poprawę samopoczucia.
      Więcej o naszych „domowych sposobach” na przeziębienie już wkrótce na blogu.

    Skomentuj

    FreshMail.pl