Warsztat smaku

Urodzinowy sernik dla koleżanki z pracy

Październik 17, 2016

phonto-2 Brak Ci pomysłu na zoorganizowanie czasu dla swojej pociechy w  deszczowe jesiennie popołudnie? Szukasz przepisu na coś słodkiego i smacznego? Zaangażuj do pomocy swoje dziecko – przygotowywanie owoców do wypieku to dla niego świetna zabawa i zdobywanie nowych umiejętności, a dla Ciebie więcej wolnego czasu. Sprawdź jak w łatwy sposób przygotować urodzinowy sernik dla koleżanki z pracy.

Korzystaj z sezonowych smaków i upiecz pyszny sernik z naszego przepisu. Orzechowy spód i wykończenie aromatyczną polewą ze świeżych pieczonych śliwek podkreślą wyjątkowy smak delikatnego serowego wnętrza.

Gwarantuję, że Twoje podniebienie zapragnie, by tegoroczna jesień trwała jak najdłużej! 😉

Składniki:

 Spód:

  • 200 g ciasteczek z orzechami
  • 3 łyżki masła

Masa serowa:

  • 750 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jajekphonto
  • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego

Polewa:

  • 500 g śliwek węgierek lub słoiczek 250 g powideł śliwkowych (najlepiej z węgierek)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Spód:

  • Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z  miękkim masłem do dokładnego połączenia składników. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód tortownicy. Dokładnie uklepać. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki, lekko schłodzić.

Masa serowa:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Śliwki wypestkować. Ułożyć na blaszce do pieczenia  i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 30 minut. (śliwki nie mogą się przypalić). Ostudzić.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.
  • Do dużej miski włożyć zmielony ser, mascarpone i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać cukier puder i znów zmiksować, nie ubijać. Kolejno dodawać po jednym jajku za każdym razem krótko miksując do połączenia się składników.
  • Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wybrać łyżką całe gęste mleko z puszki, dodać do masy serowej i zmiksować, wylać na kruchy spód. Wody kokosowej pozostałej w puszce nie będziemy używać.
  • Na dno piekarnika postawić małą keksówkę wypełnioną gorącą wodą, zapobiegnie to pękaniu sernika.
  • Sernik piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec przez ok. 70 minut 
  • Na koniec masa serowa ma być cała ścięta, ale w środku może być jeszcze miękka, lekko falująca. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, następnie ostudzić. Obkroić sernik przy obręczy, zdjąć obręcz a sernik wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Polewa:

  • Jeśli korzystamy z pieczonych śliwek, upieczone owoce należy ostudzić. Po ostudzeniu owoce zmiksować na mus i podgrzewać w rondelku stopniowo dodając soki z cytryny i pomarańczy. Ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. W między czasie rozpuścić żelatynę w wodzie, dokładnie wymieszać. Zahartować żelatynę podgrzewanym musem (przełożyć po łyżce 2-3 łyżki musu do kubeczka  żelatyną). Tak przygotowaną żelatynę przełożyć do reszty musu śliwkowego. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia.
  • Jeśli używamy gotowych powideł śliwkowych: przełożyć powidła do garnuszka, dodać sok z cytryny i pomarańczy. Dalej postępować tak samo jak w przypadku musu z pieczonych śliwek.
  • Ostudzoną polewą polać sernik. Rozprowadzić polewą dokładnie na wierzchu sernik, polewa może spływać na boki sernika. Wstawić do lodówki, schłodzić do całkowitego zastygnięcia polewy.

Smacznego 🙂phonto

Jolanta Janowska-Kordas

Zainteresują Cię

Bez Komentarzy

Skomentuj

FreshMail.pl