Szczypta wiedzy

Gruszka krokodyla, czyli pomysł na guacamole

Październik 18, 2016

Awokado jest najpożywniejszym i najbardziej odżywczym owocem na świecie. Aktualnie coraz częściej pojawia się na naszych stołach uzupełniając menu koktajli, sałatek i innych potraw. Ciekawym faktem jest to, że ten zielony owoc bardzo dobrze pomaga zrzucić niepotrzebne kilogramy w niedługim czasie. Nie tylko spala tłuszcz,  ale sprawia, że znika on z naszego organizmu na zawsze. W swojej ojczyźnie, Meksyku i Centralnej Ameryce, mówią o awokado Gruszka Krokodyla.

Tak nazwano ten owoc ze względu na chropowatą ciemnozieloną skórkę.

Właściwości zdrowotne awokado

Awokado zawiera mnóstwo substancji odżywczych, dlatego celowo uznaje się go za „niszczyciela” niepotrzebnych kilogramów. Awokado składa się ze zdrowych tłuszczów, łatwo przyswajalnych, nie zawiera w sobie ani trochę cholesterolu i zaledwie śladowe ilości cukru. Tym niemniej może pochwalić się zawartością wielu witamin, z takich grup jak: A, B, C, D, E, K, P. W skład awokado wchodzi również duża ilość składników mineralnych,  jak: potas, fosfor, sód, magnez i wapń.

Awokado posiada szereg właściwości zdrowotnych, między innymi:

– wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu całkowitego i triglicerydów,

– powoduje uczucie sytości, dlatego istnieje mniejsze ryzyko  podjadania,

– obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu,

– pomaga przyswajać składniki odżywcze,

– jest skuteczne w walce z cukrzycą, anemią,

– zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej,

– pomaga w leczeniu chorób skóry, jak: wyprysk, atopowe zapalenie skóry, łojotok, łuszczyca, skaza,  odmrożenia, oparzenia i odleżyny.

Jak jeść awokado?

Ponieważ awokado posiada mało wyrazisty smak doskonale łączy się praktycznie z wszystkimi owocami i warzywami, a w szczególności z pomarańczami, pomidorami i ogórkami, a także ze wszystkimi rodzajami ryb.

Najprostszy posiłek z awokado to kanapka.

Posmaruj kromkę razowego pieczywa bieluchem, ułóż kilka plasterków awokado, dodaj pomidora, albo kiełki, dopraw pieprzem… i gotowe!

Najsłynniejszym jednakże przysmakiem z awokado jest chyba pyszne guacamole.

A przepis? Prościutki:)

Awokado rozetrzyj z 1 łyżeczką soku z limonki, małym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu

i…. Gotowe! Guacamole to wspaniałe smarowidło do pieczywa, ale również dodatek do sałat i dań głównych.

 

Karolina Kozak

 

 

Zainteresują Cię

Bez Komentarzy

Skomentuj

FreshMail.pl