Bliżej piękna

Piękno z wnętrza. Regeneracja skóry i włosów po lecie.

Wrzesień 27, 2016

Początek jesieni. Z rozrzewnieniem przeglądasz wakacyjne fotografie, rozpakowujesz urlopowe walizki, a w szafie upychasz letnie sukienki i powoli wyciągasz na wierzch sweterki, szale i botki. Odchodzą ciepłe dni.

Spiżarnię w domu coraz szczelniej wypełniają słoiki przetworów, które przygotowujesz z wciąż smacznych i łatwo dostępnych owoców. Przygotowujesz dom i rodzinę do następnego sezonu. Wspaniale, że myślisz o wszystkim i o wszystkich. Ale czy na pewno? Czy pamiętasz również o sobie? Co z twoim ciałem, twarzą, włosami? Podpowiemy Ci, jak bez szkody i z odrobiną troski o siebie wyszykować się na nadejście jesieni.

Zregeneruj się po lecie

Promienie słońca, letni wiatr, słona woda sprawiają, że rewelacyjnie wypoczywasz i odrywasz się od codzienności. W wakacyjnych kurortach ładujesz akumulatory, syntezujesz witaminę D i czujesz się jak nowonarodzona. Nie wszystko jednak jest takie wspaniałe… Te same dobroczynne promienie słońca, które sprawiają, że czujesz się tak bosko, mogą w znacznym stopniu zaszkodzić włosom, a przede wszystkim skórze. Oderwane od codzienności podczas letnich wojaży często zapominamy o regularnej aplikacji kremów z filtrem i nakryciu głowy, co niestety ma wpływ na pogorszenie kondycji skóry i włosów. Oprócz pięknych wspomnień możesz przywieźć z urlopu również przesuszoną skórę, nowe pieprzyki, a niekiedy plamy i przebarwienia na twarzy. Widząc te niekorzystne zmiany kupujesz tony kosmetyków, kolejne pudełeczka witamin, wierząc, że garstka tabletek i drogi krem rozwiążą problem.
Nic bardziej mylnego! Zadbaj o siebie kompleksowo. Na początku zregeneruj osłabione włosy i skórę sprawdzonymi recepturami babcinych masek i peelingów, a następnie zadbaj o siebie od wewnątrz . Doceń znaczenie diety.
Wykorzystaj nasze sprawdzone przepisy i zorganizuj SPA w domowym zaciszu:

  • Maseczka regenerująca do włosów:

    1 żółtko
    1 łyżeczka miodu płynnego
    2 łyżki oleju z korzenia łopianu
    1 łyżeczka koniaku

Wymieszaj wszystkie składniki, aż do powstania konsystencji jednolitej masy. Nałóż na wilgotne włosy, od nasady aż po same końce, wmasuj w skórę głowy. Zmyj po 15 minutach. Maska odżywia przesuszone włosy, nadaje połysk. Wpływa na zwiększenie objętości; sprawia, że włosy rosną grubsze.

  • Maseczka nawilżająca do twarzy:

    2 łyżki oleju roślinnego
    2 żółtka
    pół łyżki miodu płynnego

Wymieszaj wszystkie składniki do dokładnego połączenia. Delikatnie podgrzej. Taką lekko ciepłą maskę nałóż na twarz (najlepiej w kilku warstwach), pozostaw na 20 minut. Następnie dokładnie zmyj ciepłą wodą. Maska idealnie nawilża i odżywia przesuszoną łuszczącą się skórę.

  • Peeling odżywiający ciało:

    2 łyżki zmielonej kawy
    2 łyżki drobnego cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek

Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Nałóż na całe ciało, wykonując masaż ze szczególnym uwzględnieniem najbardziej przesuszonych jego partii (skóra łokci, kolan, stóp). Pozostaw jeszcze przez chwilę, następnie dokładnie zmyj ciepłą wodą. Peeling doskonale odżywia i nawilża przesuszoną skórę dzięki zawartości oliwy z oliwek. Zawartość kofeiny w kawie dodatkowo wspomaga walkę z cellulitem i tkanką tłuszczową.

Doceń znaczenie diety

Aby w pełni zregenerować organizm po sezonie wakacyjnym i przygotować go na nadejście chłodniejszej pory roku należy pamiętać, że piękno tak naprawdę bierze się z wnętrza. Aby skóra i włosy wyglądały na zdrowe i odżywione, a także nie traciły blasku warto przepatrzeć swój talerz i sprawdzić, czy na pewno niczego na nim nie brakuje. Dzięki właściwemu zbilansowaniu diety nie tylko zregenerujesz ciało, ale co najważniejsze zyskasz siły witalne i wzmocnisz odporność tak bardzo potrzebną do obrony przed jesiennymi infekcjami.

Zadbaj o właściwą podaż witamin i minerałów:

Odporność tak naprawdę w największym stopniu zlokalizowana jest w naszych jelitach. Aby właściwe funkcjonowały powinnaś dostarczyć im właściwą dawkę witamin i minerałów. Najlepiej przyswajalne znajdziesz oczywiście w świeżych owocach i warzywach.

Moc koloru:

Dbaj o to, by spożywać je we wszystkich dostępnych sezonowo kolorach. Fioletowe śliwki, borówki, bakłażany są prawdziwą kopalnią antyoksydantów. Wzmacniają wzrok, ponad to działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Czerwone pomidory i papryka to bogactwo likopenu, potasu i witaminy C, które wspomagają odporność i działają przeciwnowotworowo. Zielone warzywa i owoce dzięki zawartości chlorofilu, różnych witamin i błonnika wspomagają pracę układu trawiennego i odpornościowego. Również pomarańczowe, żółte warzywa i owoce stanowią bogactwo witamin i karotenów, które redukują zły wpływ promieniowania UV, regenerując skórę, włosy i paznokcie.

Nie zapominaj o probiotykach i prebiotykach:

Żywe kultury bakterii zawarte w kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych (jogurty, kefiry, maślanki), mają nieocenione znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układów odpornościowego i trawiennego. Wprowadzenie ich na stałe do jadłospisu reguluje pracę jelit i stymuluje wzrost naturalnej flory bateryjnej, co istotnie poprawia budowanie odporności.

Pamiętaj o kwasach Omega-3:

Kwasy Omega-3, których bogate źródło stanowią ryby morskie, orzechy i oleje doskonale wpływają na funkcjonowanie i sprawność układu nerwowego, a także stymulują pracę układu odpornościowego. Ponadto żywność bogatą w te drogocenne kwasy charakteryzuje dodatkowo wysoka zawartość białka tak istotnego dla prawidłowej budowy i odbudowy komórek oraz ciał odpornościowych, enzymów i hormonów.

Dbaj więc o to, by pokarm, który znajduje się na twoim stole był prawdziwym jedzeniem, a nie przetworzonym półproduktem. Nie zapominaj również o codziennej aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu. Dotleniony organizm lepiej sobie radzi z procesami, jakie zachodzą w jego wnętrzu. Twoje ciało będzie Ci za to wdzięczne, gdyż prawdziwe piękno bierze się z wnętrza.

 

Jolanta Janowska-Kordas

Zainteresują Cię

Bez Komentarzy

Skomentuj

FreshMail.pl