Szczypta wiedzy

Owoce kaki, czyli persymona

Grudzień 5, 2016

Kaki zwane także sharonem bądź persymoną, miało też inne imiona jak Hurma, Hebanek, Hebanowiec. Ten delikatny egzotyczny owoc pochodzący z Chin dotarł także do Japonii, a w połowie XIX wieku do Kalifornii, gdzie jest szeroko uprawiany. Owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych – od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony.
Kaki jest bogate w witaminę A, C , E, K, B5, B6, B9, sód, potas, wapń, fosfor i magnez, oraz w błonnik. Oprócz tego zawiera także wiele związków mających działanie przeciwutleniające, a tym samym przeciwrakowe.

Wartości odżywcze kaki:

– Sharony są bardzo dobrym źródłem witaminy C –  silnego przeciwutleniacza. Regularne spożywanie produktów bogatych w tę witaminę pomaga wzmocnić odporność, a także działa przeciw substancjom prozapalnym.

– Owoce persymony są produktami niskoenergetycznymi (zawierają około 70 kcal / 100 g.). Prawie nie zawierają tłuszczów, jednak są one bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Świeże owoce zawierają wiele przeciwutleniaczy, takich jak beta karoten, likopen, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. Związki te mają działanie przeciwwolnorodnikowe i zmniejszają tym samym powstający w organizmie stres oksydacyjny, opóźniając procesy starzenia i powstrzymując rozwój wielu schorzeń.

– Dzięki dużej zawartości błonnika persymona doskonale wpływa na trawienie ciężkostrawnych pokarmów, poprawia perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się uciążliwych, nawracających zaparć.

– Kaki zadba o piękny wygląd naszej skóry. Bogactwo przeciwutleniaczy skutecznie hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką, jędrną i nawilżoną.

 

W 100 gramach owocu znajdziemy następujące witaminy: 

• Witamina A: 267 µg,
• Witamina E: 0,8 mg,
• Witamina K: 10 µg,
• Niacyna: 0,4 mg,
• Witamina B5: 0,2 mg,
• Witamina B6: 0,1 mg,
• Biotyna: 0,3 µg,
• Witamina B9: 7,5 µg,
• Witamina C: 15 mg.

 

Kaki – wartości odżywcze

• Sód: 5 mg,
• Potas: 170 mg,
• Wapń: 8 mg,
• Magnez: 8 mg,
• Fosfor: 25 mg,
• Żelazo: 0,4 mg,
• Cynk: 0,1 mg,
• Miedź: 0,1 mg,
• Mangan: 0,4 mg,
• Jod: 1,8 µg.

 

Jak jeść owoc kaki?

Dojrzały owoc najlepiej będzie przekroić na pół, a miąższ wyjadać łyżeczką. Twardsze okazy można z łatwością obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Doskonale smakują samodzielnie, ale urozmaicą też owocową sałatkę, jogurt naturalny, twarożek i naleśniki. Kaki nadaje się także do przygotowywania dżemów, galaretek czy lodów. Możemy też zdecydować się na suszenie persymony. W takiej formie doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, domowego muesli czy potraw słodko-kwaśnych.

 

Przepis na KOKTAJL awokado + banan + kaki + cytryna + ziarna kakaowcakoktajl-z-banana-i-avocado

 

KOKTAJL Z POTĘŻNĄ DAWKĄ ANTYOKSYDANTÓW, CHRONIĄCY PRZED USZKODZENIEM DNA, WIRUSAMI, RAKIEM I CHOROBAMI SKÓRY

 

Składniki:

 

1/2 awokado

1 dojrzały banan

1/2 kaki (persymony, sharan)

1 łyżka Apinat cacao lub kruszonych ziaren kakaowca

1 łyżeczka soku z cytryny 

1 szklanka wody 

 

 

Karolina Kozak

Zainteresują Cię

Bez Komentarzy

Skomentuj

FreshMail.pl