Okiem eksperta

Likopen – naturalny przeciwutleniacz

Lipiec 20, 2017

Likopen – naturalny przeciwutleniacz

Czy zastanawiałeś się kiedyś ile dobra dla naszego zdrowia, płynie z tego co daje nam natura?

Coraz większa świadomość oraz rosnąca skala problemów zdrowotnych, powoduje, że poszukujemy nowych, nieinwazyjnych sposobów leczenia, opartych na produktach naturalnych o określonych właściwościach.

Takie właśnie właściwości ma likopen.

Co to właściwie jest likopen?

Likopen to naturalny żółto – pomarańczowy lub czerwony barwnik występujący w roślinach, który należy do karotenoidów. Występuje głównie w pomidorach, czerwonej papryce i grejpfrutach. Istnieje szereg badań naukowych nad właściwościami zdrowotnymi likopenu. Jest on silnym przeciwutleniaczem i może mieć istotny wpływ na zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia oraz schorzeń nowotworowych.

 

Ważne!

Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny jest w postaci przetworzonej np. w formie przecieru z pomidorów, koncentratu czy keczupu, a jeszcze lepiej po podgrzaniu z oliwą lub innym zdrowym tłuszczem. Pod wpływem temperatury likopen zawarty w pomidorach ulega przekształceniu do postaci znacznie lepiej wchłanianej z przewodu pokarmowego człowieka, co wynika z intensywności otwarcia komórek. Jego aktywność przeciwutleniająca jest trzykrotnie wyższa, niż innych karotenoidów.

 

 

Właściwości zdrowotne

Naturalny przeciwutleniacz

Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym może zahamować tworzenie się wolnych rodników lub innych szkodliwych cząsteczek których nadmiar w organizmie doprowadza do tzw. stresu oksydacyjnego, a dalej do rozwoju wielu chorób, w tym tych nowotworowych.

Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów

Związek ten ma także korzystne właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ wykazuje działanie antymutagenne. Prowadzone badania wykazały, że likopen w stężeniu 1–4 μM chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, płuc, piersi, nowotwory układu pokarmowego oraz białaczkę, a w stężeniu dziesięć razy wyższym, także raka wątroby i jajnika. Ponad to ogranicza podziały komórek raka jelita, ostrej białaczki szpikowej, białaczki erytroblastycznej oraz chłoniaka typu Burkitta. Uważa się, że osiągnięcie efektu terapeutycznego zależy od akumulacji likopenu w poszczególnych komórkach.

Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia

Przyczyną większości chorób układu krążenia jest wysokie stężenie w osoczu lipoprotein o małej gęstości (LDL) oraz wysoki stopień utlenienia LDL, który przyczynia się do zapadalności m.in. na arteriosklerozę (miażdżycę) oraz zawał serca.

Badania pokazują, że regularne spożywanie 60 mg likopenu dziennie zmniejsza w 30-40% ryzyko zawału mięśnia sercowego poprzez obniżenie poziomu cholesterolu. Likopen może także odgrywać rolę w metabolizmie cholesterolu. Zapobiega on utlenianiu frakcji LDL cholesterolu oraz obniża ogólny poziom cholesterolu. W ten sposób zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

W licznych badaniach, udokumentowano także ochronne działanie likopenu przed chorobami nowotworowymi, metabolicznymi, układu krążenia oraz układu nerwowego.

 

Występowanie likopenu w poszczególnych produktach

Średnia zawartość likopenu w 100g produktu:

– sos do makaronu/pizzy 15 mg
– ketchup pomidorowy 12 mg
– konserwowane pomidory 8 mg
– zupa pomidorowa 8 mg
– sok pomidorowy 8 mg
– arbuz 4 mg
– czerwone grejpfruty 4 mg
– świeże pomidory 3 mg

LIKOPEN – WARTO ZAPAMIĘTAĆ!

– najlepiej wchłania się w postaci przetworzonej np. w formie przecieru z pomidorów, koncentratu czy keczupu,
– dodatek tłuszczu zwiększa jego przyswajanie,
– temperatura powoduje przekształcenie likopenu do postaci znacznie lepiej wchłanianej z przewodu pokarmowego człowieka.

 

Renata Przybyłowicz

Zainteresują Cię

Bez Komentarzy

Skomentuj

FreshMail.pl