Warsztat smaku

Dlaczego warto jeść RAMEN? Krótka odpowiedź, prosty przepis.

Październik 18, 2016

Dlaczego warto jeść  ramen? Po prostu jest najlepsze na chłody ponieważ zawiera wszystko, co jest potrzebne na lunch lub obiad – białko z mięsa i jajka, warzywa w dużej ilości, makaron gryczany Soba oraz gorący bulion do picia.

Co to jest ramen?

Japończycy maja wiele wersji tej zupy lub makaronu z dodatkami i bulionem i można ją zjeść w każdej restauracji z różnymi dodatkami – mięsem, rybą, krewetkami, warzywami, z tempurą lub bez, z omletem, z jakiem na twardo i podgotowanymi glonami itd. Zawsze jest bardzo gorąca, sycąca i pocieszająca.

Składniki na 4 porcje:

Na bulion:

  • 1/2 kury lub 3 nogi
  • 0,8 kg pręgi wołowej kleistej
  • 4- 5  litrów wody
  • 1 cebula sałatkowa lub por biały
  • 2 marchwie, 1 pietruszka
  • trochę soli ( nie za dużo bo będziesz dodawać miso, które jest słone)

Na warzywa:

  • kawałek imbiru, 1-2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone lub jakiekolwiek
  • grzybki shitake 8- 10 sztuk suszone lub świeże Shimeji 1 paczka lub 10-15 białych twardych pieczarek
  • puszka mała pędów bambusa lub kiełków fasoli mung
  • papryczka chili lub pasta paprykowa ostra opcjonalnie

Jako dodatki smakowe:

  • Olej sezamowy
  • sos sojowy polecam niskosodowy
  • Sushi SU lub ocet ryżowy, cukier, sól
  • zupa miso w saszetkach na jedną osobę – 2 saszetki

Dodatki:

  • jajko  4 sztuki
  • makaron SOBA – 1 paczka (300-400g)
  • cebulka dymka zielona – pęczek
  • 2 arkusze glonów NORI
  • szpinak świeży – 1 paczka lub 1 pęczek lub kapusta pak choi

Mój prosty sposób na ramen

Bulion

  1. Wstawiam wywar jak na rosół z tym, że biorę 1/2 kurczaka lub 3 nogi kurczaka i 0, 8 kg pręgi wołowej (w zależności, ile osób zamierzasz nakarmić każdy powinien dostać 1 spory plaster mięsa), 2 duże marchewki, 1 pietruszkę oraz 1 dużą cebulę sałatkową (jest słodka),  lub spory biały por; doprowadzam do wrzenia, po czym gotuję bardzo powoli, ok. 2 godziny na maleńkim ogniu. Wody w garnku powinno być tyle, żeby wystarczyło na 4 miski ramenu na dzisiaj i na zupę na jutro dla całej rodziny.
  2. Gotuję makaron SOBA – to jest makaron gryczany do ramen. Wybierz dobry japoński. Ugotuj al dente, odcedź, przelej zimną wodą.
  3. Gotuję tyle jajek na twardo, ile jest osób
  4. Kroję cebulkę dymkę  – zielone części na cienkie piórka, i glony NORI w arkuszach w paseczki nożyczkami

Warzywa

  1. Przygotowuję warzywa: 1-2 papryki czerwone obrane ze skórki i wydrążone kroję w paseczki, paczkę lub pęczek szpinaku myję i wiruję, pędy bambusa (mała puszka),  lub kiełki fasoli mung lub inne grubsze, grzyby – shitake namoczone i podgotowane, albo inne grzyby świeże – nie gotowane – obecnie są dostępne grzybki Shimeji z Chin brązowe i białe (wyglądają jak cudowne psiurki, ale są świetne do ramen i innych dań z makaronem); 1 paczka wystarczy. Możesz użyć pieczarek, ale świeżych białych i twardych pokrojonych na ćwiartki.
  2. 15 min przed podaniem ramen,  na pierwszą patelnię wlewam 2 łyżki dobrego oleju słonecznikowego i łyżeczkę oleju sezamowego, wrzucam warzywa: najpierw 8 plastrów obranego imbiru, 2 ząbki czosnku obrane, ale nie krojone, lekko przesmażam. Dodaję warzywa według twardości i krótko przesmażam mieszając, potem dodaję grzyby i pędy bambusa, na końcu wrzucam szpinak i krótko mieszam aż nieco zwiotczeje.

Mięso

  1. Na drugiej patelni na Sushi SU czyli przyprawionym occie ryżowym do sushi (jest słodkawy i karmelizuje się na patelni wokół mięsa), przesmażam mięso wołowe z rosołu pokrojone w plastry. Jeśli nie masz Sushi SU to wlej ocet ryżowy, potem dodaj odrobinę cukru i nieco posól, a  jak trochę odparuje włóż delikatnie plastry mięsa i daj im się nieco przypiec. Obróć na drugą stronę i zrób to samo. Nie ma znaczenia, że mięso się nieco pokruszy, w ramen i tak będzie pyszne.
  2. Do drugiego garnka odlewam tyle bulionu ile potrzebuję na ramen – po 3 chochelki na osobę + 1 dodatkowa; wrzucam warzywa z pierwszej patelni, mieszam i dodaję 1 paczuszkę zupy miso. Wtedy próbuję i  ewentualnie dodaję trochę sosu sojowego lub drugą paczuszkę miso (uważaj jest bardzo słone). Jeśli lubisz ostre dania możesz dodać chili lub jakąś ostrą pastę z papryczek. Trzymaj wrzące.
  3. Do sporych misek wrzucam dużo makronu, kładę na tym plaster mięsa, jajko na twardo przekrojone na 1/2, zalewam warzywami z garnka i dopełniam płynnym wrzącym ramen, posypuję pokrojoną dymką i pokrojonymi w paseczki glonami NORI. Jem pałeczkami siorbiąc makaron z przyjemnością 🙂

Smacznego!!!

dr Wanda Jarosik

Zainteresują Cię

Bez Komentarzy

Skomentuj

FreshMail.pl